Appar

När man kittat sin telefon till tänderna med alla de häftigaste gadgetsarna man kan hitta är det dags att börja se över insidan av telefonen. Det finns väldigt många bra appar och spel som man nästan måste skaffa sig om man har en smartphone.

Waze
wazemobilstyle
Waze är ett GPS-program att använda I bilen. Det är helt gratis att använda och innehåller en hel del fyndiga funktioner. Först och främst så har programmet en bra layout och är lätt att förstå sig på och att använda. Utöver det så kan man även logga in när man använder Waze då alla användare kan använda sig av en personlig användare. När man är ute och åker kan man se andra som använder Waze på vägen vilket är ett roligt inslag. Utöver det så fungerar navigationen väldigt bra. Om man ska åka någonstans och inte hittar så fungerar det utmärkt att skriva in adressen man ska till och sedan klicka på navigera så kommer Waze att berätta för dig hur du ska åka. Man kan välja i inställningarna om man vill åka den snabbaste eller närmaste vägen och man kan också ställa in att man vill undvika motorväg, grusvägar eller betalvägar om så önskas.

Programmet använder sig också av telefonernas ljussensor och känner av när det är skymning och ändrar då till night mode. Då inverteras alla färger och det stora vita fälten blir svarta och de små svarta fälten blir vita. Allt för att inte stressa ögonen i mörkret och försämra mörkerseendet.

Det kanske bästa med Waze är att man kan göra anteckningar som alla andra användare ser. Om man till exempel fastnar i en bilkö eller ser en poliskontroll så kan man med några få knapptryckningar markera detta på skärmen. Vilket då direkt uppdaterar kartan för alla andra användare som är anslutna till internet om att det är trafikstockning eller poliskontroll på utsatt plats. Om man åker förbi en kontroll som någon annan användare satt upp så får man också möjlighet att berätta om kontrollen är kvar eller borta och på så sätt så försvinner den snabbt från kartan när kontrollen är över eftersom användare då kommer att se att det enligt Waze är en poliskontroll men de ser ingen. Då klickar de i rutan att kontrollen inte längre finns där och den kommer att tas bort från kartan.

Gillar man att åka bil och gärna använder GPS så är Waze en utomordentlig app att använda.

Navionics
navionics mobilstyle
Navionics är som Waze, fast för sjölivet istället. Här finns sjökort för i stort sett hela världen men man får själv välja vilket område man ska ladda ned kartan för. Detta program är, till skillnad från Waze, tyvärr inte gratis. Det kostar ett par hundralappar att få sjökort över hela Sverigeregionen. Du kan sedan använda den som plotter när du kör båt. Se till att din GPS i telefonen är påslagen och starta Navionics. Båten kommer att bli utplacerad på kartan och du ser åt vilket håll du åker, hur djupt det är och hur fort du åker. Man kan också lägga in rutter på förväg och då försöker man bara att följa rutten man lagt och behöver inte oroa sig över att man åker fel eftersom man redan kontrollerat rutten i förväg.

Man kan också ta bilder och knyta dessa till punkter på kartan. Man kan sedan i efterhand gå tillbaka till ett visst ställe där man tagit en bild och se hur det såg ut där. Har man inte möjlighet att skaffa sig ett riktigt plotter till sin båt så är det här ett fenomenalt alternativ då Navionics har stöd för alla de viktiga funktionerna och duger gott som navigationsutrusning när man är på sjön.

Viktigt att tänka på är dock att alltid ha med sig ett riktigt sjökort och en kompass när man är ute på havet. Alla olika GPS-navigationer är endast ett komplement till ett riktigt sjökort och en kompass och man ska aldrig någonsin helt förlita sig på dessa. Batteriet kan ta slut, man kan tappa telefonen i sjön så den går sönder eller något annat som gör att den elektroniska utrustningen inte fungerar som den ska. Man ska därför alltid ha ett sjökort med sig oavsett om man har GPS och Plotter i båten.

Can Knockdown
canknockdown mobilstyle

Can Knockdown är ett spel som man kan ladda hem från sin app-store helt gratis. Det är ett ganska enkelt spel som baserar sig på spelen man kan köpa på tivolin. Där det står ett antal burkar staplade på varandra och man ska försöka att få ned dessa genom att kasta bollar på dem. Som vanligt när men digitaliserar ett fysiskt spel så blir möjligheterna större och tillverkaren kan låta fantasin bygga ut spelet och göra det mer nyanserat och roligare än vad den verkliga versionen är. I Can Knockdown kan man till exempel träffa burkar som sprängs när man träffar dem med bollen vilket i sin tur gör att man kan slå ned många burkar som egentligen inte är i närheten av bollen genom att spränga en burk. Andra burkar innehåller extrabollar så man får fler bollar att kasta under omgången.

Grafiken är snygg och har lite undergroundkänsla vilket antagligen passar målgruppen väldigt bra. Eftersom spelet är gratis att ladda ned så finns det reklam inbyggt i spelet som man får leva med men det är inget som gör det oanvändbart. Ett bra och roligt spel som är perfekt när man har en stund över och inte har något att göra.

Swish
swish mobilstyle
Nu har vi kommit till en av de kanske häftigaste apparna någonsin. Swish är en app till din telefon som du ansluter till ditt bankkonto och kan sedan föra över pengar till telefonnummer. Man ansluter sitt konto till sitt telefonnummer och det är sedan telefonnumret man skickar och tar emot pengar till. Alla överföringar är också omedelbara oavsett vilken bank avsändare och mottagare har. Swish är, enligt bankerna själva, det största samarbetet mellan svenska storbanker sedan bankgirot som skapades för över 50 år sedan. Appen är helt gratis att ladda ned och registrera men bankerna tar en avgift för transaktioner. Varje gång man skickar pengar så kostar transaktionen en krona. Swish har varit helt gratis sedan lanseringen men efter sommaren kommer de flesta bankar att börja ta betalt för tjänsten. Titta exakt vad som gäller för din bank för att vara säker.

Mobilt BankID
bankid mobilstyle
BankID är en app som även den är knuten till banken. Det är en typ av identifikationshandling i mobilen. Med Mobilt BankID så kan man betala räkningar, deklarera och göra överföringar med mobilen. Du kan också använda ditt mobila bankID som bankdosa. Om man ska logga in på sin internetbank på datorn och inte har sin bankdosa i närheten så kan man använda sitt mobila bankID i telefonen som internetdosa och då logga in på banken och ha tillgång till alla funktioner som om man använt bankdosan. Om man loggar in med personlig kod så finns det begränsningar på vad man kan göra på bankens websida. Med personlig kod kan man till exempel bara föra över pengar till sina egna konton. Man kan inte föra över pengar till någon annans konto eller göra en plus- eller bankgirobetalning.